Tibetski mastif – tibetska doga

Tibetski mastif se još naziva i tibetska doga, a često ćete pronaći i naziv tibetanski mastif. S obzirom da je baš čistokrvnih tibetskih doga jako malo u svetu, cena ove rase pasa je izuzetno visoka, neki smatraju i da je ovo najskuplja rasa pasa na svetu. Tome pogotovo ide u prilog verzija crvenog ruskog mastifa koja je i zvanično proglašena najskupljom rasom medju psima.

Tibetski mastif često zna biti vrlo težak za dresuru pa ukoliko razmišljate o ovoj rasi pasa morate uzeti to u obzir pri odabiru, da znate na vreme. I pored toga što može biti ponekad težak za dresuru, agresivan i zahtevan, ovaj mastif je vredan te pažnje,  pritom dok su mali podsećaju i na malog slatkog plišanog medu.

Poreklo ove rase pasa je vrlo nesigurno, neki tvrde da datira još od pre 5.000 godina, a neki tvrde da je ova rasa znatno mladja. Bilo kako bilo, u svkaom slučaju tibetski mastif spada u jednu od najstarijih rasa na celom svetu, što možete i sami potvrditi ukoliko budete uzeli malo da proučavate istoriju ove rase, kao i ostalih rasa pasa.

Tibetski mastif kao što mu i samo ime govori potiče sa planine Tibet, to je ono što je kada se radi o poreklu neosporan podatak.

Ono što se vezuje za ovu rasu je da je pre smatran Božijim psom sa istoka, i da je bio vrlo odan svom gospodaru, vrlo veran i koristan.

Ova rasa pasa i dan danas uglavnom živi samo na Tibetu, mada se poneki može naći i na Himalajima, ili drugim delovima sveta, ali takvi primerci su vrlo retki pošto je većina i dalje stacionirana na Tibetu.

Oni su zaista pravi džinovi, izgledaju uglavnom vrlo opasno i imaju vrlo velike kosti. Spada u jedne od najboljih psa čuvara jer je vrlo odan i može biti jako zaštitinički nastrojen, mada mu je tu jedina mana što ga je vrlo teško dresirati.

Zanimljivo je još istaknuti i da se oni prema dečici ponašaju vrlo zaštitinički nastrojeni, kao prema stadu ovaca koji treba sačuvati.

Vrlo ga je teško naći u prodaji kod nas, a oni koje možda i uspete naći veliko je pitanje da li su čistokrvni i koliku cenu će vam tražiti za njih pa zato budite na oprezu ukoliko tražite ovu rasu.

 

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com