Tamna strana sveta automobila

Svi oni koji brate razvoj industrije automobila svesni su da se ta industrija neprestano širi i biva sve poznatija i uticajnija, automobil predstavlja modni detalj vlasniku i govori mnogo toga o njegovom statusu. U principu to nije ništa loše zar ne, ali ukoliko pogledamo malo dublje možemo videti ozbiljne probleme.

Poslednjih godina veliki broj proizvođača automobila tržištu pristupa izuzetno aktivno, pa se iz godine u godinu izmišljaju nove klase i kategorije automobila. To i nije nikakav problem, ali pored ubacivanja novih modela industrije se često okreću i unapređivanju starih pa sva ta akcija oko prodaje njihovog proizvoda izgleda pomalo haotično. Nove generacije automobila donose značajne novine, prate tehnologiju i svojim korisnicima pružaju sve pogodnosti koje i zaslužuju, kako tehnologija napreduje iz dana u dan logično da će i automobilska industrija pratiti to.

Iako se svima čini da je automobilska industrija jedna od najjačih u poslednje vreme nije tako, kako se krize i ratovi šire celim svetom tako je i potražnja za automobilima manja. Cene automobila iz godine u godinu rastu, što pokazuju auto oglasi čak i na našem tržištu, tako da globalni trendovi danas pričaju potpuno drugačiju priču od one sa početka 21. veka, kada je prosečan čovek kupovao novi automobil svakih 18 meseci. Prema skorašnjim statistikama prosečan “korisni” vek jednog automobila je pet godina. Što takođe nije ništa drastično i vredno panike, ali kada uporedimo koliko se novih modela plasira na tržište za tih pet godina, tada cela priča doživljava potpuni preokret.

Usled svih tih trendova koji podrazumevaju nove klase automobila, konstantno izmišljanje novih redizajna i novih generacija pojedinih modela, kao i zbog spoljnih uticaja koji itekako utiču na potencijalne kupce, ni zastupnici nisu veseli. Razlog tome prvenstveno su kvote koje koncesionar neke marke mora ispuniti tokom jedne godine, jer ukoliko ne ispuni, dotični gubi svoju poziciju, a to se onda reflektuje na još dosta segmenta u društvu i ekonomiji.

Hajmo da svratimo do Hrvatske, gde se pre godinu-dve pojavila nova Taxi kompanija na scenu, ORYX Taxi. Ono što je označavalo ovu Taxi kompaniju su beli Volkswagen automobili sa žutim oznakama taxija, pored atraktivnih modela i izgleda ova Taxi kompanija je imala cene koje su na tržištu bile smešne. Svi ti predivni modeli Volkswagen-a danas stoje parkirani na poligonu ORYX centra na Mičevcu kraj Zagreb i ničemu ne služe.

Pitate se kako je došlo do toga? Nastavite sa čitanjem!

Zapravo, Zubak-Grupa, koja je deo ORYX grupe već trideset godina posluje na domaćem tržištu u prodaji automobila iz V.A.G. grupacije. Jedno vreme je to sve zajedno bilo divno i krasno, jer su Škode i Volkswagene vozile skoro sve državne službe. Samim tim dotična grupa unutar grupe nije imala nikakvih problema s plasmanom automobila na domaće tržište, pa je prodaja iz godine u godinu rasla a novca je bilo sve više. Ali kako svemu dođe kraj tako je i ovome došao, Zubak-Grupa se u jednom momentu našla u problemima, jer kvote vezane uz prodaju novih modela ni približno nisu bile ispunjene. Kako bi se izvukli iz “sosa” grupacija je odlučila da pokrene novi projekat, ORYX Taxi, koja bi trebalo da ispuni godišnje kvote i na taj način spasi posao.Toliko o tome…

Da budemo jasni, nemamo mi ništa protiv ovog plana grupe Zubak, čak i poštujemo smeli pokušaj da se posao spasi od totalnog bankrota. Prosto smo morali da dotaknemo i ovaj slučaj kako bi vam zaintrigirali maštu i naveli vas na razmišljanje o čemu je reč u celom tekstu.. Reč je upravo u gomilanju automobila širom sveta, kao što ORYX Taxi službena vozila skupljaju prašinu na poligonu takav je slučaj sa još milijarde polovnih automobila.

Naravno da o ovom problemu industrije ćute i mažu nam oči “predivnim” modelima i statistikama koje pokazuju kolika je prodaja određenih modela.

Ono što se događa možemo opisati na sledeće načine:

– proizvođač predstavi svoj novi model
– model biva pušten u prodaju
– zastupnik naruči nekoliko primeraka modela
– primerci se uspešno prodaju
– proizvođač predstavi novi dizajn dotičnog modela
– zastupnik naruči određen broj redizajniranog modela
– ovog puta model se slabije prodaje pa na stanju ostane još nekoliko primeraka
– proizvođač predstavlja novu generaciju dotičnog modela
– zastupnik spušta cenu aktuelnog modela i naručuje određen broj primeraka nove generacije istog modela, usprkos primercima iz prošle generacije koji nisu prodati
– deo primeraka nove generacije se prodaje dok drugi deo ne uspeva da nađe kupca pa se pridružuje grupi starije generacije koje se nisu prodale
– proizvođač predstavlja najnoviju generaciju modela
– zastupnik nema mesta za odlaganje primeraka nove generacije modela
– nastaje haos i automobili se gomilaju iz meseca u mesec
– zastupnik iznajmljuje poligon/imanje za odlaganje primeraka automobila koji nisu prodati
– automobili se gomilaju
– nova generacija stiže
– …

Ovakav način proizvodnje i prodaje automobila predstavlja pravi problem, možda za sada ne tako veliki ali ukoliko se ovako nastavi biče zaista veliki problem iz dosta razloga. Umesto da modeli budu od koristi i usrećuju kupca oni skupljaju prašinu na odlagalištima širom sveta, po podacima više od tri miliona automobila ovako propadaju na više od 200 odlagališta širom Evrope.

Cene automobila su iz godine u godinu sve više a borba auto-industrije se upravo prikazuje ovim neprestanim guranjem novih proizvoda na tržište, pored finansijskih problema ovo se ne sviđa ni ekolozima koji bi radije gledali prostrano zelenilo, parkove, jezera, umesto hiljade raznobojnih kanti od lima. Iako se sve više i više priča o ovom problemu on je sve veći i veći a auto-industrija ne predstavlja nikakvu alternativu za skladištenje zastarelih modela.

Samim tim je cela priča zatvoreni krug kojem ne nema kraja a nema ni početka, jer se svi prave glupi kada je reč o ovom problemu. Pitanje je do kada će trajati ovaj naporan trend neprestanog guranja novih proizvoda na tržište.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com