Sve što treba da znate pre nego što upišete dete u privatni vrtić

Kako se približava septembar, tako se približavaju i brojne dileme koje se tiču obrazovanja naše dece, a to je, za početak, dilema u vezi sa tim da li su bolji državni ili privatni vrtići.

U suštini, pravi odgovor na ovo pitanje ne postoji jer sve zavisi od vaših mogućnosti, želja i potreba, a koju god opciju da odaberete, verujemo da ćete imati i argumente za i argumente protiv.

Ipak, ukoliko su vaš izbor privatni vrtići, evo šta treba da znate o njima.

Privatni vrtići nisu znatno skuplji od državnih

Cena je svakako glavni razlog zbog kojeg se roditelji odlučuju za državne vrtiće – kao, jeftiniji su.

Međutim, iako privatni vrtići u osnovi jesu skuplji, država je obezbedila brojne subvencije zahvaljujući kojima se cene svih vrtića izjednačavaju.

Ovo je važno naglasiti zato što su državni vrtići prebukirani, te mnogi roditelji nemaju izbora nego moraju da upišu dete u privatni, ali po istoj ceni. Ipak, privatni vrtići posluju mnogo naprednie i savremenije, te se svaki dinar mnogostruko isplati!

Privatni vrtići organizuju razne vannastavne aktivnosti

Sistem obrazovanja se iz godine u godinu menja, postavljaju se novi standardi, razvijaju se nove potrebe, a nažlost malo državnih institucija ima mogućnosti da idu ukorak sa svim promenama.

Privatne ustanove to pak redovno rade, pa su tako privatni vrtići skoro pa škola u malom jer se trude da decu još odmalena nauče mnogo čemu što će im kasnije značiti i na taj način ih pripreme za polazak u školu kada se očekuje od dece da mnogo toga već znaju. Na ovaj način, vaše dete može da otkrije da zapravo jako voli pevanje ili crtanje, da ga sport uopšte ne zanima i slično. Neki će reći da je ovo preterano i da deca u vrtiću treba samo da se igraju, ali kao što smo već napomenuli, sve je ovo zbog reformi u obrazovnom sistemu.

Privatni vrtići rade skoro pa 24/7

Mnogi privatni vrtići vam stoje na raspolaganju i uveče i tokom vikenda, a sve ovo zbog kapitalističkog načina rada koji je i kod nas uzeo maha. Danas je sasvim normalno da oba roditelja rade “od jutra do sutra”, a pitanje čuvanja dece je stvar privatnih vrtića koji otvaraju svoja vrata gotovo 24/7.

I ovde će se neko sigurno pobuniti, ali današnje vreme je takvo da se nažalost mnogo radi, a malo posvećuje sebi i stvartima koje su nam stvarno važne, a sve zbog egzistencijalnih razloga.

Vašem detetu će se pružiti posebna pažnja

Državni vrtići su prebukirani, vaspitača je malo, a grupe dece su velike. Naslućujete opšti haos, zar ne? Ovo ne postoji u privatnim vrtićima gde je znatno više vaspitača po broju dece, a grupe su mnogo manje kako bi se svakom detetu posvetila posebna pažnja, onako kako to ono zaslužuje.

Kada platite privatni vrtić, budite sigurni da će vaše dete biti čuvano kao malo vode na dlanu, a zahvaljujući raznim aktivnostima, brojnim drugarima i posvećenim vaspitačima, bez ikakvih problema će “pregurati” ovaj period odrastanja.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com