Saveti za zdravo mršavljenje

Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da lakše i brže skinete višak kilograma i to na zdrav način:

1. Mnoga istraživanja pokazuju da ukoliko pre obroka pojedete supu, tako ćete pojesti manje hrane koju ste planirali pojesti za obrok. Da bi se ovo razumelo, postoji logično obrazloženje.Pošto vruću supu ne možete brzo pojesti, to daje dovoljno vremena digestivnom traktu da šalje signal sitosti mozgu. Slanje tog signala se desi pre nego što počnete jesti ostatak vašeg obroka. Ali ako pazite na kalorije onda jedite bistru supu a ne krem supu.

2. Izbegavajte obroke pre spavanja. Ukoliko se desi da pojedete na primer neki kolač ili visokokaloričnu hranu to će doprineti nagomilavanju masti sve vreme dok spavate. Dakle pored toga što je bitno da pazite šta jedete bitno je i da pazite kada jedete. Preporuka je da jedete manje obroke i da žvaćete polako i nikada ne preskačite obroke.

3. Budite što više aktivni i svaki momenat slobodan iskoristite da prošetate i da redovno vežbate. Umesto da se vozite ili koristite gradski prevoz vi šetajte do posla, ili umesto liftom vi idite stepenicama. Neka vam neki vid rekreacije i fizičke aktivnosti postane svakodnevni deo života. Bićete zdraviji a i skinućete kalorije i višak kilograma.

4. Izbegavajte unos visokolaričnih napitaka i pića. Umesto da popijete kafu sa šlagom i šejkove vi popijte veliku šolju čaja sa medom. Znajte da ukoliko recimo popijete veliku kafu ili kapućino kao neku užinu ili pre obroka time ćete uneti oko 250 kalorija, a onda plus unesete kalorije i tokom obroka što će biti veliki broj kalorija. Nejasno je zašto želudac oseća veću sitost od čvrste hrane ili je to zapravo zato što pijući neki napitak nemate osećaj da ste pojeli nešto i uneli kalorije jer ne žvaćete.

5. Vršite merenje svojih kilograma dva puta mesečno. To vas ne treba opteretiti nego prosto to vam treba biti biti jasan pokazatelj koliko se vaša telesna masa menja u toku jednog meseca.

6. Pijte vodu – savetuje se da pijete vodu uz svaki obrok i da uvek imate flašu vode pored sebe i pijuckate stalno u toku dana. Pored vode pijte zeleni čaj koji vam pomaže da sagorite više kalorija.

Pravila za zdravo mršavljenje

Nikad ne preskačite doručak koji je i najvažniji obrok u toku dana. Bilo bi korisno da vaš dan započnete sa ceđenom narandžom ili limunadom. Savetuje se da unosite za doručak mlečne proizvode ( nemasni sir ili jogurt) ,dvopek ili parče crnog hleba i jaja, šunka ili pršuta.

Za užinu jedite sezonsko voće od 150 – 200 g.

Za ručak jedite neku čorbu ili supu, kvalitetno crveno meso ili ribu, grilovano povrće i svežu salatu.

Užina vam treba biti od voća ili neka vitaminska salata.

Možete za večeru pojesti tunjevinu ili kuvano meso i neku salatu. Ako niste uneli mlečne proizvode tog dana to učinite za večeru.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com