Pitanja koja će vas pitati na razgovoru za posao

Ušli ste u uži izbor kandidata i pozvani ste na intervju za posao. Dakle, prvu selekciju kandidata ste već prošli. Čeka Vas važan zadatak. Kako da na mogućeg nadređenog ostavite utisak odgovorne i prave osobe za taj posao?
Pročitajte nekoliko važnih smernica.

Još kod kuće se psihički pripremite za razgovor. Trebalo bi da budete upoznati sa osnovnim činjenicama o radu preduzeća u kome ćete možda raditi.

Razgovor će sasvim sigurno započeti tako što će Vam nadređeni postaviti neka pitanja o Vama. Odgovorite ne previše opširno, ali svakako treba da spomenete važnije činjenice i da se pohvalite dosadašnjim uspesima u karijeri i obrazovanju. Sve to treba da kažete u roku od pet minuta. Da se ne biste zbunili i zbrzali kod kuće vežbajte ovo. Važno je da spomenete stepen obrazovanja, dosadašnja radna iskustva i čime se bavite u slobodno vreme – nemojte da odgovarate suviše kratko i sa ”da” i ”ne”.

Kada Vas nadređeni pita, nemojte se ustručavati da kažete koje su Vam vrline, ali i mane. Iskrenost je bitna, ali ne treba previše da odate o sebi. Nemojte govoriti brzopleto. Kada pričate o svojim manama, objasnite i na koji način se trudite da to korigujete.

Ukoliko nadređenog budu zanimali Vaši planovi na duže staze, objasnite mu šta planirate u bližoj, a šta u daljoj budućnosti. Budite pažljivi naročito kada govorite o tome – važno je da nadređeni uvidi da ste ambiciozni i spremni da napredujete.

Koliko bi iznosila Vaša mesečna zarada – to Vas svakako zanima. Bilo bi dobro da se pre nego što odete na razgovor, preko poznanika i prijatelja informišete okvirno o platama u tom preduzeću za radna mesta tog ranga. Kada budete na razgovoru, pitanje o plati bi trebalo da ostavite za kraj razgovora, ukoliko nadređeni o iznosu plate nije govorio.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com