Oronule grudi: lifting, implanti ili oboje?

Da li primetite da vam bradavice idu sve više nadole? Pročitajte tekst i vidite šta je najbolje rešenje za vaš problem. Oronule dojke možemo definisati kao grudi čiji fizički položaj i izgled više nije isti kao u ranijim godinama života pacijentkinje, već vise nadole, ovakve grudi često zovemo i ptotične grudi tj. grudi sa ptozom.

Postavlja se pitanje vremena i spremnosti pacijentkinje kad treba da se radi podizanje grudi, a kada uvećanje grudi ili oboje istovremeno. Postoji više uzroka nastanka oronulih grudi. Neki od njih su:

 • Uticaj gravitacije
 • Dugotrajno nošenje pogrešnog grudnjaka tj. nenošenje nijednog grudnjaka
 • Pušenje – uzrokuje istanjenje kože ili dermisa
 • Značajan gubitak kilograma ili trudnoća – širenje kože koja se ne vraća nazad
 • Više trudnoća – slabljenje kolagena u koži
 • Starenje žlezda koje se nalaze u dojkama

Mera u kojoj će grudi oronuti je delimično određena nasleđenim osobinama, kao i elastičnost kože i gustina tkiva dojki itd. Grudi sa gušćim tkivom obično brže opadnu, ali to nije uvek presudno.

Mogućnosti korekcije grudi

 1. Lifting dojki bez implanata – mastopexy. Ovaj hirurški zahvat podiže dojke tj. menja njihovo mesto naviše. Rezultati bivaju slični dojkama sa grudnjakom ili bez njega. Postoji mogućnost ožiljaka, ali s obzirom da je koža mekana – ožiljci će nestati vremenom. Ova vrsta liftinga neće poboljšati teksturu dojki i njihovu veličinu, već njihovu poziciju. Postoji mogućnost transfera masti sa jednog dela tela u dojke. Dojke izgledaju najprirodnije moguće sa repozicioniranim mestom.
 2. Augmentacija grudi – insercija implanta bez repozicioniranja. Ukoliko dojke imaju viška kože, a nedovoljno unutrašnjeg tkiva, tada je moguće raditi augmentaciju upotrebom silikona ili salinskog rastvora u vidu implanta. Idealan kandidat za ovu vrstu estetske korekcije jeste ona osoba koja prođe sledeće testove:
  ● Test olovkom – Rezultati operacije dojki nisu znatno izraženi ukoliko olovka koju stavite ispod dojke ispadne dole.
  ● Ugradnja samih implanata nije najbolja opcija ukoliko bradavice padaju ispod inframamarne žlezde

  Ako je neophodan implant veći od kutije sladoleda do 400ml, tada treba pristupiti drugom rešenju – liftingu dojki.

 3. Lifting sa implantima – masto-augmentacija. Ova vrsta korekcija grudi stupa na scenu ukoliko je u pitanju veći problem koji ne može tek tako biti korigovan. Ovakva procedura biva znatno kompleksnija od ostalih i često iziskuje dodatne procedure u toku operativnog postupka.
 4. Mogućnost svih rešenja odjednom govori da možete da birate vama najpogodniji metod korekcije grudi. Osim toga, šanse za perfektan izgled su najveće ukoliko hirurg može da koristi više metoda korekcije.

Cilj ovog teksta je da ljudima pruži kratak uvid u mogućnosti korekcije grudi koje su im na dohvat ruke. Svakako je neophodna konsultacija i savetovanje sa hirurgom. Obratite nam se i ugovorite svoj termin.

Izvor: Plastična hirurgija

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com