Nastanak melanoma kože i otklanjanje istog

Melanom kože, odnosno maligni tumor kože je vrsta raka koji se razvija na ćelijama kože sa jačim pigmentom, bolje poznatim kao melanociti. Melanom kože obično nastaje na koži, ali nije isključen njegov nastanak i u ustima, organima za varenje, crevima ili u oku.

Uzroci nastanka melanoma kože

Mnogobrojna istraživanja ovog tipa utvrdila su da melanom kože najčešće nastaje na nogama kod žena ili na leđima kod muškaraca. Veoma je bitno naglasiti kao meru opreza da melanom kože veoma često može da se razvije iz mladeža. Ovakvi mladeži obično nisu tipičnog izgleda, imaju nepravilne ivice, menjaju boju, rastu i često svrbe ili flisuju.

Najodgovorniji krivac za nastanak melanoma kože jeste ultraljubičasto zračenje. Posebno naglašeno kod osoba koje imaju beli pigment i koje su izložene jakoj sunčevoj svetlosti. Ultraljubičasto zračenje takođe je pristuno i u solarijumima i čak do 25% slučajeva tumora kože nastane kao uzrok veštačkog potamljivanja kože. Pod najvećim faktorom rizika su osobe koje imaju mnogo mladeža, u čijim porodicama je već neko ranije imao slučnu dijagnozu i naravno kod osoba čiji imuni sistem je slab. Bilo koja zabrinjavajuća kožna lezija može da se ispita biopsijom.

Mere zaštite od melanoma kože

Prevashodno zdravom načinu života, neophodno je da se izbegava ultraljubičasto zračenje. Ukoliko se melanom pojavi, on se otklanja hirurškim putem. Posebno velike šanse za izlečenje imaju osobe koje ga otkriju na vreme i počnu da ga leče na vreme. U suprotnom melanom kože može da se proširi i na žlezde ispod kože i na druge organe tela (takozvana metastaza). Ukoliko se melanom proširio, imunoterapija, biološka terapija, zračenje i hemoterapija mogu da poboljšaju izglede izlečenja.

Simptomi uzrokovani melanomom kože

Rani znaci postojanja ovog tumora jesu promene oblika i boja već postojećeg mladeža ili nastanak novih nodularnih melanoma na koži, na primer. U odmakloj fazi razvoja melanoma kože, simptomi kao što su svrab, curenje i krvarenje iz mladeža su znakovi da treba da posetite lekara. Mleanom kože je asimetričnog oblika, ima nepravilne linije, iraženu boju i prečnik veći od 6 mm, raste tokom vremena. Melanom takođe može da uzrokuje gubitak apetita, vrtoglavicu, povraćanje i zamor. Metastaza tek nastalog melanoma je veoma retka. Međutim ona se obično javlja na mozgu ali i na jetru, kostima itd.

Lečenje raka kože

Spoljnom biopsijom tumor je moguće otkloniti ali je veoma često neophodna dodatna operacija koja bi smanjila njegov ponovni razvitak. Standardna procedura otlanjanja tumora kože pre svega podrazumeva adekvatne hirurške mere i procene razvoja tumora kože sa neophodnim praćenjem situacije. Melanoma-in-situ i lentigo malignas se leče odstranjivanjem užim rezovima, obično do pola cm, ostale vrste melanoma kože zahteaju šire zahvate. Širi hirurški zahvat znatno smanjuje šanse ponovnog nastanka melanoma na tom mestu. Ukoliko tumor zahvata i lokalne žlezde, tada se teži odstranjivanju celih žlezda ukoliko je to moguće.

Svaka osoba koja vidi izraslinu bilo koje vrste na svom telu ili promene u boji kože i oblicima mladeža treba što pre da se javi lekaru koji će se pobrinuti za dalje mere lečenja. Estetska hirurgija ima dalek domen otklanjanja melanoma kože, ali isto tako se preporučuje rano otklanjanje sumnjivih mladeža sa ciljem opšte bezbrižnosti pacijenta.

Izvor: Plastična estetska hirurgija

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com