Naplata duga i zarade

Znajući koliko je dugovanje neprijatan problem, nikada nisam želeo da se nađem u toj situaciji. Ukoliko bi se to i desilo, vraćao sam novac u najkraćem mogućem roku. Upravo zbog toga sam verovao da je ovo obrazac ponašanja i drugih ljudi. Međutim, susreo sam se sa drugačijom realnošću– dugovali su mi i pojedinci i firme.

Prvi problem sa kojim sam se susreo bilo je dugovanje poznanika, kome sam pomogao u situaciji kada nije mogao da otplati automobil, bez koga ne može da obavlja svoj posao. Pozajmio sam mu novac, očekujući da će mi prvom prilikom vratiti, ako ne ceo iznos, onda iz nekoliko rata.  Međutim, to se nije dešavalo. Čekao sam, potraživao dug, ali se situacija nije menjala. Zbog toga sam angažovao advokata, koji mi je rekao da sam stigao u pravi čas, jer ovakvi slučajevi mogu da zastare. Sreća je i što Zakon omogućava da se koriste različita pravna sredstva za efikasnu naplatu duga fizičkim licima, pa očekujem pozitivan rasplet za mene.

Druga situacija mi se dogodila u firmi gde sam radio. Naime, poslodavac je dugovao šest mesečnih zarada. S obzirom da nije bilo naznake da će se stvari promeniti, konultovao sam se ponovo sa advokatom, koji mi je rekao dobre vesti. Naime, Zakon o radu se stavio u ulogu štićenika zaposlenog, odredivši da naplata ovog duga bude efikasna i brza. Jedina pretpostavka ovome jeste da dužnik poseduje sredstva, u vidu novca ili pokretne i nepokretne imovine.

Moj savet svima jeste da ne čekaju, zbog mogućnosti zastarevanja slučaja. Budite strpljivi, jer proces traje dugo, ali nekadašnji postupci dugi deset godina izmenom u Zakonu o parničnom postupku više nisu dozvoljeni. Ukoliko procena vašeg advokata bude dobra, dug ćete naplatiti, a dobićete nazad i sve  troškove, koji podrazumevaju advokata i sud.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com