Moderni i „drevni“ načini prepisivanja u Srbiji

Mnogo studenata danas zaista zasluži svoje ocene po starom dobrom principu „zagrej stolicu, pa položi“. Međutim, danas u skladu sa razvojem tehnologije se razvijaju i novi načini prepisivanja. Tu su mobilni telefoni i tableti koji uz pomoć interneta i bogate memorije nude gomilu materijala koji možete da iskoristite za polaganje ispita. Već par godina postoje i elektronske bubice čija se primena vrtoglavo povećava bez obzira na sve pokušaje naših fakulteta da osujete te nove moćne naprave.

Bez ozbira na te moderne načine prepisivanja i dalje su popularni oni klasičniji principi. U nastavku teksta ćemo sa vama podeliti mali pregled tih „drevnih“ metoda prepisivanja.

Na prvom mestu su tu čuvene puškice koje su jedna od najčešćih metoda koje se koriste bukvalno u svim uzrastima, ne samo među studentima. Sadržaj za prepisivanje se nalazi na malim papirićim koji su najčešće i oblepljeni selotejpom kako se ne bi čulo šuškanje ili izbrisao sadržaj. Neki i dalje sve pišu svojom rukom, a neki lepo sve iskucaju ili kopiraju iz knjige i smanje samo font. Stvar je samo toga koliko si snalažljiv.

Postoje i razna mesta za skrivanje puškica. Devojčice puškice nekada kriju i ispod suknje tako što ih zalepe na unutrašnji deo suknje i samo je podvrnu kada imaju šansu da prepišu. Mladići uglavnom lepe puškice sa unutrašnjeg dela donjeg dela majice ili dugog rukava.

Neki od još bizarnijih načina prepisivanja je prepisivanje uz pomoć papirnatih maramica na kojima su ispisane puškice ili čak uz pomoć hemijske olovke koja ima providnu cevčicu. Puškice se, možete i sami da zaključite, čitaju sa tako malog prostora kao što je taj providni deo hemijske. Postoje u hemijske koje u sebi sadrže skrivenu rolnu papura na kojoj studenti ispisujugradivo.

olovka

Mnogi ipak pribegavaju i onom možda najstarijem i „najsigurnijem“ metodu prepisivanja, a to je sa knjigom ispod klupe. Zašto se mučiti i izvlačiti delove iz knjige kada možete lepo celu knjigu obeležiti po pitanjima ili ispitnim oblastima i iz nje prepisivati direktno. Naravno, ovo kažemo sa malom dozom ironije pošto je to mač sa dve oštrice, malo je rizično kada studenti moraju da se snađu u celoj knjizi i pritom da iz nje prepišu cela pitanja.

Oni koji su prave kolege i prijatelji se često čak i žrtvuju zbog drugih. To je čuvena tehnika kada jedan iz grupe skreće pažnju profesora kako bi ostali mogli na miru da prepišu. Postoje razni trikovima kojima se iskusni prepisivači koriste i nekako uvek uspeju da nadmudre i profesore i asistente. Ono što je najbitnije kod „profesionalnih“ prepisivača jeste sposobnost da ne budu uočljivi i da ceo proces prepisivanja sprovedu mirno i nonšalanstno. Da li i vi spadate među njih ili vam je ipak lakše da sednete i naučite gradivo?

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com