Kako smanjiti bol nakon ugradnje silikona?

Nakon bilo kakve operacije, bol je neizbežna. Kada je reč o operaciji dojki tj. umetanju silikona, može se reći da je relativno bolno i zahteva od vas period mirovanja i pridržavanja određenih pravila koje će hirurg da zahteva od vas. Naime, očekujte bol, ne neku nesnošljivu, ali znatnu bol.

Očekujte manje energije nego inače, par dana nakon operacije. Uticaj operacije i sama činjenica da u sebi imate sada već strano telo, iziskuje od organizma neko vreme da se navikne na to. Odmarajte. Odmarajte više nego inače. Mirujte. Dozvolite telu da se izbori sa zarastanjem.

Odgovornost i disciplina posle korekcije grudi

Od pacijentkinje se strogo očekuje da se pridržava pravila i saveta hirurga. Jedan od njih je da ne konzumira lekove koji sadrže aspirin u bilo kojem obliku u sebi. Ukoliko vas boli glava ili imate jače bolove, pijte lek koji vam hirurg preporuči.

Ovi lekovi su obično na bazi paracetamola (acetamiopfen) koji smanjuje bol i upale kao što je temperatura i sl. Vrlo je bitno da ne prekoračite dozu unosa paracetamola, nebitno pod kojim nazivom lekovi mogu da budu. Stoga ako kombinujete lekove, prvo se posavetujte sa hirurgom. Moguća je upotreba i drugih lekova ali samo uz savet hirurga.

Opšte informacije vezane za postoperativni period ugradnje silikona

Ne treba da pijete alkoholna pića, da vozite automobil. Stoga organizujte sebi prevoz do kuće nakon operacije kako bi izbegli dodatne poteškoće.

Ciklobenzaprin je jedan od lekova koje hirurg možda preporuči. On ima za cilj da opusti vaše mišiće i da smanji bol. Ne savetuje u kombinaciji sa mnogim lekovima, stoga budite pažljivi. Moguće je da izazove dodatnu sedaciju mozga. Stoga se preporučuje da se lek protiv bolova koristi za bolove nastale nakon operacije, a lek za opuštanje da se koristi po potrebi u slučaju bola u ramenima, vratu, kičmi itd.

Kada je reč o antibioticima, hirurg će vam prepisati neki na bazi pencilina, osim ako niste alergični na pencilin. Antibiotici se konzumiraju od pet do deset dana nakon operacije i  imaju za cilj da vas zaštite od dodatnih infekcija tj. upala rane i okolnog tkiva što bi moglo da izazove mnoge druge komplikacije i posledice.

Nakon operacije, svaka pacijentkinja treba da se kreće. Pod kretanjem se pre svega misli na večernju šetnju. Moguće je penjanje uz stepenice, stajanje i sedenje. Kretanje je obavezno kako bi se smanjila mogućnost nastanka tromba.

Međutim, pacijentkinja ne treba da diže ništa teško, ne treba da vežba, trči, vozi bicikl i sl. prve tri nedelje nakon operacije. Moguća je pojava mučnine i povraćanja.

Šta raditi sa ranom nakon operacije grudi?

Zavoji se otklanjaju svega nakon par dana od operacije, ali ne svi zavoji. Neki će ostati i do tri nedelje (sterilne trake). Sterilne trake štite ranu od infekcije za vreme zarastanja kože i hirurg će ih odstraniti bezbolnije nego vi. Ukoliko same počnu da se odlepljuju, nemojte ih naglo skidati da ne bi oštetili novozaraslu kožu. Moguće je održavanje lične higijene u ovom periodu, ali se postarajte da pomenute trake ne budu dugo mokre.

Međutim izbegavajte saunu, bazene i sl. i do dva meseca nakon operacije. Isto se odnosi na kupanje u moru kada ćete primetiti da su ožiljci dosta bleđi od ostatka kože, ali da mogu da potamne više nego okolna koža – ovo je normalna pojava. Vodite računa da ožiljke zaštite kremom visokog faktora.

Krajnje mere predostrožnosti nakon ugradnje silikona

Ukoliko se desi da imate povišenu telesnu temperaturu, povećane bolove, crvenilo kože ili neočekivano ponašanje drenova kao što je veće krvarenje, gnoj i slično, odmah nam se obratite! Ovakvi slučajevi su veoma retki, ali nisu isključeni. Imajte u vidu da smo vam na raspolaganju uvek i u svako doba! Ne oklevajte.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com