Kako brzo i lako postaviti plastenik?

Da li vam je potreban neko stručan da biste napravili plastenik? Ako želite da zasadite biljne kulture i da ih zaštite od mraza i hladnoće, plastenik možete sami da napravite uz pomoć prijatelja ili ukućana, a možete i da ga kupite.

Svakako, bilo da želite manji ili veći plastenik, manje e vas koštati ako ga sami pravite nego ako kupujete gotov plastenik. Potreban vam je najlon za plastenik, lukovi, cevi, drveni stubići i radovi mogu da počnu.

Iako vam se čini da ima dosta posla za postavljanje plastenika, to baš i nije tako. Kada se posao ravnomerno raspodeli jedan manji lastenik može biti postavljen za dva do tri dana. Kada napravite zaštićen prostor koji služi za gajenje biljaka, onda je vreme da se krene u proizvodnju.

Međutim, postavljanje plastenika samo po sebi ništa ne znači, ako se ne potrudite u vezi sa proizvodnjom.

Potrebno je brinuti o optimalnoj temperaturi u plasteniku. Redovno svoj zaštićen prostor provetravajte, a ako imate neko otvoreno polje koje služi za gajenje povrća, znajte da se uz obilno natapanje i redovnu sadnju i rasađivanje mnogo više proizvoda može dobiti, a sam efekat plastenika u ovakvim situacijama biće umanjen.

Da bi uslovi za gajenje povrća u plasteniku bili optimalni, neophodno je vvoditi računa o temperature koja se nalazi u zaštićenom prostoru. Za paprika, paradajz, krastavce i drugo povrće temperature iznda 35 stepeni nikako nije preporučljiva. U takvim situacijama najbolje je najlon za plastenik skinuti da bi uslovi bili idealni.

Naravno, ako su uslovi u plasteniku iznad idealnih i ako je prevruće u zaštićenom prostoru, dolazi do deformianja plodova, a ukus im postaje lošiji i sitniji. Često u takvim slučajevima paprika ostaje sitnijeg ploda, krastavci imaju gorak ukus, a paradajz bude kiseo.

U letnjim mesecima plastenici uglavnom služe za čuvanje plodova od vremenskih nepogoda i mogućih šteta ukoliko dođe do padanja grada.

Ukoliko se na vreme ne skine folija i u zaštićenom prostoru budu nprimereni uslovi rastu i razvoju povrća, osim što će kvalitet biti lošiji i prinos manji, moraćete češće plodove da navodnjavate, a najlon za plastenik pod jakim sunce počeće da propada.

Rano povrće bez pesticida

Ako želite rano povrće samo za kućnu upotrebu, onda manji plastenik može poslužiti u te svrhe. Bez mnogo rada, bez prskanja pesticidima već u rano proleće može jesti zelenu salatu, paradajz, krastavce i drugo povrće.

Ako želite da se rano povrće nađe na vašem stolu, a da to ne bude samo na slikama koje ččesto imaju mušeme, onda zavrnite rukave i motiku u šake.

Dovoljno je malo truda i rada i uživaćete u ranom povrću. Ako niste baš sigurni kako se nko povrće gaji u plasteniku, prelistajte stručnu literaturu ili pitajte nekoga ko to već radi. Za kućnu upotrebu nije vam potrebno mnogo ulaganja.

Dovoljno je da se malo više potrudite, rešite da započnete malu proizvodnju, a nikad se ne zna da li će te proizvodnja biti proširena. Veliki poljoprivredni proizvođači tvrde da su upravo počeli sa proizvodnjom povrća za spostvene potrebe, a onda je nastala ogromna proizvodnja. Imajte to na umu!

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com