Istorija porculanskih lutaka

Među brojnim vrstama lutaka, koje su omiljene među devojčicama širom sveta, čini se ipak da se i dalje najviše kotiraju lutke od porculana, bar kada je u pitanju njihovo vrednovanje u očima i prema kriterijumima kolekcionara lutaka.

Kada je u pitanju ova vrsta lutaka, zanimljivo je da se upoznate sa razlogom i načinom njenog nastajanja.
U 18. veku, u doba buržoazije u francuskom društvu, živela je jedna grofovska porodica koja je imala ćerku jedinicu po imenu Šarlota.

Jedne zime, kada je Šarlota odrasla, zaljubila se u bogatog i cenjenog plemića i trebalo je da po prvi put sama, bez pratnje roditelja ode na novogodišnji bal sa njim.

Plemić je Šarlotu čekao na mestu gde se održavao bal i dokle je devojku trebalo da dovezu kočije.
U želji da za svog izabranika za bal izgleda lepo, Šarlota je obukla tanku haljinu koja nije bila adekvatna za tako hladnu, decembarsku noć.

Prema etici tadašnjeg položaja u društvu i bontona, kočijaš nije smeo da se okreće prema Šarloti, niti da joj se prvi obrati.

Kada su kočije stigle na mesto gde je bal, kočijaš je otvorio vrata kočija i zatekao Šarlotu smrznutu i mrtvu.
Čitav krem francuskog društva i Šarlotini roditelji, bili su zatečeni i skrhani bolom zbog ovog događaja.

U znak sećanja na svoju jedinicu, grofovska porodica je od fabrike igračaka naručila da se izradi serija prvih porculanskih lutaka koje su imale lik njihove ćerke i zvale su se “Smrznuta Šarlota”.
Ova vrsta lutke, najpre je u hiljadama primerakaa prodata na teritoriji Francuske, a kasnije i u ostalim delovima sveta u milionima primeraka.

Danas, ova lutka je doživela niz izmena i proizvodi se u nizu modela, dok njena istorija gotovo potpuno zapostavljena, ali u krugovima kolekcionara i poštovaoca, ne i zaboravljena.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com