Dekorativni detalji za novi sjaj vašeg doma

Jednostavno, brzo, efektno, a sa minimalno ulaganja možete doprineti da vaš dom dobije novi sjaj. Dovoljno je samo da malo eksperimentišete sa dekorativnim tkaninama i efekat će biti potpun. Stari dom, a nova svežina!

Taman kako treba u ovim prazničnim danima. Dekorativne tkanine mogu da naglase prostor, jer strukturom, bojama, dezenima i različitim kombinacijama vašem domu daju drugačiji identitee, ali i atmosferu.

Koje su to dekorativne tkanine?

Da bi vaš dom dobio novi pečat, trebalo bi da unesete nove moderne dekorativne detalje, a upravo će vam u tome pomoći dekorativne tkanine kao što su zavese, posteljine, prekrivači, stplnjaci, nadstolnjaci, mebl štofovi, prostirke, draperi, jastučići, ali i mušema. Ove tkanine imaju praktičnu svrhu.

One bi trebalo da štite nameštaj od habanja, da skrivau nedostatke ili oštećenja koja su se na nameštaju pojavila, al ii da doprinose estetskom izgledu. Zato i prvenstveno spadaju u dekorativni enterijer.

Kako kombinovati dekorativne tkanine?

Da li treba imati i zavese i drapere, kako kombinovati nadstolnjak sa stolanjakom i da li mušema treba da stoji samo na kuhinjskom stolu ili može da bude i na stolu na terasi?

Pitanja ima mnogo, jer je veoma važno kako se ovi dekorativni elementi enterijera kombinuju. Možda niste znali, ali postoji nekoliko osnovnih pravila koje bi trebalo slediti.

Naime, različite vrste materijala pažljivo kombinujte, jer nikako ne bi trebalo spajati nesrodne maerijale. Recimo, ukombinujte prirodne materijale sa prirodnim materijalima kako biste istakli određeni stil.

Takođe, ako odlično sastavite veštačke materijale, oni će biti efektni, ali postoje određena pravila kada se veštački materijali ne mogu koristiti.

Naime, ne stavljajte veštačke tkanine za sedenje na stolicama, garniturama i foteljama, jer ako je namešetaj kožni može doći do stvaranja neprijatnog efekta koji nastaje znojenjem.

Takođe, pozabavite se uzorcima materijala i pravilno ih postavite u svom enterijeru.

Naime, nemojte meštati geometrijske i cvetne dezene, a jedino ako je reč o apstraktnim flornim dezenima, onda će njihova kombinacija biti efektna.

Tkanine koje su istog uzorka, ali različitih boja i veličina savršeno se uklapaju i predstavljaju jednu od najboljih kombinacija u domu.

Trendovi u tekstilnoj industriji

Danas posebni trend u tekstilnoj industriji podrazumeva kombinaciju različitih meterijala koji se nalaze na jednoj tkanini (zavesa koja je napravljena od više različitih materijala).

Tako ne čudi kada se lan i svila ukrase vezom ili se prave printovi po lanenoj tkanini, a svila se ukrašava likanjem.

Pliš se takođe mnogo kombinuje sa različitim materijalima, a trend je i da se u zavese dodaju cirkoni, biseri, pa čak i metalne niti.

Dizajneri enterijera kažu da je najčešća boja dekorativnih tkanina zelena, tirkizna i boja lavande, a da na našem tržištu najviše prolaze beli, braon i bež dekorativni elementi.

Različiti stilovi

Od prostora i efekta koji đelite da postognete treba birati vrstu i gustinu tkanine. Ako želite prozračan prostor, onda se preporučuju svelte nijanse, a za lglamurozan enterijer svakako se koriste jarke i jake boje.

Zavese koje želite da postavite trebalo bi da posluže kao poseban motiv u čitavom enterijeru, a takve detalje možete ponoviti i na stolicama, tabureima ili foteljama. Korisnici sami određuju kakav stil žele u svom domu, a oni koji nisu sigurni šta tačno žele uvek mogu da se savetuju sa dizajnerima enterijera oko uređenja prostora.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com