Da li su silikoni opasni?

Odmah ćemo vam odgovoriti na ovo pitanje: da, silikoni mogu da budu opasni. Implanti sumnjivog porekla i lošeg kvaliteta mogu da budu veoma opasni.

Uvođenjem nestručnog hirurga u ovu priču, ona se dodatno komplikuje. Čega se pacijenti najčešće plaše?

Neću moći da dojim

Nekada su implanti stvarno predstavljali problem pri dojenju, ali danas stvari izgledaju drugačije. Prilikom plasiranja implanata ne dolazi ni do kakvog oštećenja mlečnih žlezda, a samim tim ne dolazi ni do smetnji pri dojenju.

Silikoni se plasiraju u džep iza žlezdanog tkiva dojke ili ispod pektoralnog mišića, te ne blokiraju dotok mleka. Pored oštećenja mlečnih žlezda, pri izvođenju ove operacije, može da dođe i do oštećenja izvodnih kanalića, što bi takođe moglo da omete dojenje. Od svih ovih komplikacija najbolje se ograditi izborom stručnog i iskusnog hirurga.

Kasno otkrivanje raka dojke

Uvreženo je mišljenje da implanti predstavljaju smetnju prilikom mamografskog pregleda dojki, međutim, i taj problem danas predstavlja prošlost. Radiolozi su naučili da tumače nalaze mamografije i ultrazvuka dojki žena s implantima. Čak se i procenat obolelih žena od karcinoma dojki smanjio upravo kod onih žena koje su se podvrgle povećanju grudi, i koje zbog toga na preglede odlaze redovnije od žena koje nemaju ugrađene implante.

Pucanje silikona

Ovo je jedan od najčešćih strahova naših pacijentkinja. Istina je da nekada implanti mogu da puknu ili zbog starosti, ili zbog mehaničkih oštećenja, ali ovo se dešava u veoma malom broju slučajeva, i to onda kada se pacijent odluči za neproverene implante.

Alergijske reakcije i infekcije

Još jedan od čestih strahova pacijentiknja je da će ugrađeni implanti izazvati burne reakcije tkiva koje se nalazi oko silikona, međutim, današnji silikoni su veoma malo alergogeni i u najvećem broju slučajeva se dobro podnose i ne izazivaju nikakve reakcije.

Na strani sigurnosti!

Ono što je ključno: za sve estetske operacije odaberite vrhunskog stručnjaka iz oblasti estetske ili rekonstruktivne hirurgije i nekoga kome možete da verujete. Poverenje je nešto što između doktora i pacijenta mora da postoji.

Druga bitna stvar je odabir modernih silikonskih implanata kakve mi i nudimo. U slučaju da se silikoni ugrade kako treba, tegobe i rizici nakon operacije su zanemarljivi. Doktori su u obavezi da silikone nabave kod proverenih proizvođača koji će im za njih dati garanciju. Pacijent sa implantima dobija i karticu sa serijskim brojem implanta i nazivom proizvođača, koju će pokazivati prilikom svakog pregleda. Svi silikoni pre ugradnje prolaze laboratorijsku proveru, i tek su onda spremni za plasiranje.

Današnja generacija implanata sadrži čvrst gel i veoma čvrstu membranu koja štiti silikon od mehaničkih oštećenja, a pored toga sadrži i poseban sloj koji sprečava izlazak silikona izvan implanta.

Na sva vaša pitanja i nedoumice u vezi sa ugradnjom silikona možete se posavetovati sa prof. dr Milanom Jovanovićem, jednim od najboljih poznavalaca estetske hirurgije kod nas i jednim od ljudi sa najviše iskustva u ovoj oblasti.

Budite sigurni da ste u pravim rukama.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com